Baltosios Vokės pelkėje vyko šiukšlių rinkimo talka

Praėjusį šeštadienį (2024.04.20) būrys talkininkų susirinko LIFE Marsh Meadows projekto teritorijoje rinkti šiukšlių. Ne paslaptis, kad seniau žmonės neretai šiukšles veždavo ne į sąvartynus, o į mišką ar pelkę, kur, esą, jos niekam netrukdys, nes tie plotai niekam nereikalingi. „Liūdina, tačiau tokių dalykų pastebime ir dabar – talkos metu daugiausiai rinkome jau pradėjusias trūnyti, augalais ir krūmais apaugusias šiukšles, tačiau pakeliui surinkome nemažą krūvą šviežiai prie kelio išverstų šiukšlių. Žmonės žino, kad šiukšles nemokamai gali atiduoti į sąvartynus, tačiau kažkodėl nepasivargina to padaryti.“ – pasakoja renginio koordinatorė Rūta Rosson.

Projektas startavo prieš pora metų, jame numatyti šlapynių ir pievų buveinių atkūrimo darbai – nendrių, krūmų, medžių šalinimas, hidrologinio režimo atkūrimas, taip pat sudaromos sąlygos gamtiniam turizmui. „Pradėję planuoti darbus pamatėme, kad įvairiose projekto vietose pilna šiukšlių. Supratome, kad negalime pradėti gamtotvarkos darbų, kol ten tiek šiukšlių.  Randame įvairiausių atliekų – statybinio laužo, kūdikių sauskelnių, unitazų, metalinių dėžučių nuo šaudmenų, dažniausiai – butelių ir padangų. Šiemet į talką pasikvietėme ir studentus gamtininkus, tuo pačiu papasakojome apie šlapynės atkūrimo darbus ir kodėl tai svarbu.“ – sako LIFE Marsh Meadows prokekto koordinatorė Gabija Tamulaitytė.

Prie talkos prisijungė „Studentų Gamtininkų Mokslinė Draugijos“ ir „Jaunųjų geografų klubo“ nariai. Gausus būrys talkininkų nepabūgo lietaus prognozių ir nuo ryto darbavosi rinkdami šiukšles. Po to Baltijos aplinkos forumo gamtosaugos ekspertas dr. Domas Uogintas pristatė saugomo dvilapio purvuolio augavietę ir papasakojo apie kitas šlapynėje aptinkamas svarbias augalų rūšis. Išvykos metu stebėjome šlapynės balutėse įsikūrusius paprastuosius tritonus ir raudonpilves kūmutes. Po sočių pietų visa komanda pasivaikščiojo po projekto teritoriją, aplankė Baltosios Vokės gyventojus – Highland‘ų veislės galvijus. Girdėjosi teritorijoje perinčio jūrinio erelio kleketavimas, stebėta pilkoji meleta, pilkosios gervės, pempės, nendrinė lingė ir kiti paukščiai.

Dėkojame visiems talkininkams!